March 24, 2018
You can use WP menu builder to build menusKUALA LUMPUR: Di sebalik kata-kata pedas yang dilemparkan Presiden Filipina Rodrigo Duterte terhadap Amerika Syarikat (AS) sebelum ini, Manila pada Selasa menerima bantuan ketenteraan berupa pesawat pengintip dron AS menerusi tabung bantuan kewangan tentera asing bernilai AS$13.76 juta.

Enam pesawat dron terbabit diserahkan Duta AS ke Filipina, Sung Kim, kepada Setiausaha Pertahanan Filipina Delfin Lorenzana di pangkalan Angkatan Tentera Udara Villamor, Manila.

Menurut Lorenzana, bantuan seumpama itu dapat memperhebatkan lagi usaha menentang pengganas yang dilaungkan Duterte sebelum ini.

“Dengan peningkatan aktiviti keganasan di negara ini, saya melihat terdapat keperluan terhadap penggunaan pesawat dron terbabit untuk tugas pengawasan.

“Ia juga secara tidak langsung dapat mempercepat usaha pihak tentera yang melakukan tugas perisikan,” jelasnya.

Tambah Lorenzana, sumbangan terbabit juga merupakan indikasi penting kepada hubungan kedua-dua negara.

“Kerjasama ini adalah kunci kepada komitmen negara bersahabat Filipina dan AS ke arah keamanan.

“Bagi pihak Filipina, saya ingin mengambil kesempatan ini bagi menyatakan hasrat baharu negara ini untuk mengekalkan hubungan positif kedua-dua negara dan mengenepikan perbezaan yang ada,” jelasnya.

Sementara itu, menurut Sung Kim, keenam-enam dron terbabit adalah yang versi terbaharu yang mampu menyumbang kepada usaha membanteras pengganas di negara itu.

“Kesemua dron terbabit dilengkapi dengan kamera dan peralatan tambahan yang canggih dan dilihat signifikan kepada keperluan Angkatan Tentera Filipina (AFP).

“Secara ringkas, ia akan menyumbang kepada langkah awal keselamatan mutlak di Filipina,” katanya.

Dron terbabit dijangka digunkaan bagi meningkatkan operasi pemantauan di darat, udara dan laut.Source link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons
%d bloggers like this: