March 17, 2018
You can use WP menu builder to build menusMARANG : Seekor penyu agar betina ditemui terdampar lemah  di Pantai Merchang, Marang selepas terperangkap di dalam pukat.

Penyu seberat 6.4 kilogram itu dijumpai pasangan suami isteri ketika sedang mencari remis kira-kira jam 1 tengahari Isnin.

Ketua Cawangan Mamalia Marin dan Spesis Marin Terancam  (FRI) Rantau Abang, Dungun, Mohd Tamimi Ali Ahmad berkata penyu tersebut juga telah dihanyutkan ombak besar setinggi  2.0 meter selepas terperangkap.

“Hasil siasatan awal mendapati penyu tersebut mengalami kecederaan parah pada kaki renang belakang yang hampir putus di sebelah kiri dan sebelah  kanan juga luka , tepi karapas sedikit pecah, badan sangat kurus, lemah dan kelaparan. .Bila kita buat ujian  tadi, tidak normal kerana terdapat gelembung udara dalam badann dan penyu tersebut tidak boleh tenggelam dalam air” ujar Tamimi.

Penyu itu  dianggarkan terperangkap hampir dua minggu mengikut kecederaan luka yang dialaminya.

Haiwan  tersebut kini  dikuarantin di Hospital Penyu FRI Rantau Abang, menjalani rawatan dan pemuliharaan dengan menggunakan herba.

Mohd Tamimi menjangkakan penyu tersebut  memakan masa tiga bulan untuk sembuh.Source link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons
%d bloggers like this: