April 21, 2018
You can use WP menu builder to build menus


BEAUFORT: Seorang suri rumah bernasib baik selepas sempat melarikan diri sebaik sahaja didatangi seekor ular tedung selar sepanjang lima meter dengan berat lima kilogram yang tiba-tiba muncul di rumahnya dalam kejadian di Kampung Takuli, dekat sini, petang tadi.

Dalam kejadian jam kira-kira 2 petang Rabu itu, pengadu, Rose Embu, 56, dikatakan sedang tidur di ruang tamu rumahnya sebelum dikejutkan dengan insiden berkenaan.

Pegawai Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Beaufort Mohd Mayroof Koibil berkata, pengadu yang tersentak dengan kehadiran reptilia itu kemudiannya bergegas keluar rumahnya untuk menyelamatkan diri.

Ular tedung selar yang ditangkap anggota APM dalam kejadian di Kampung Takuli, Beaufort. - Foto ihsan APM Beaufort

“Ketika kejadian, suri rumah itu sedang tidur di kawasan ruang tamu dan sebaik sahaja terjaga, dia dikejutkan dengan kehadiran ular tedung di sebelahnya.

“Tanpa berlengah, pengadu bergegas melarikan diri kerana khuatir dipatuk oleh reptilia berbisa itu,” katanya ketika dihubungi, Astro AWANI, hari ini.

Beliau berkata, wanita terbabit kemudiannya menghubungi talian kecemasan 999 untuk meminta bantuan sebelum sepasukan anggota APM Beaufort dikerahkan ke lokasi bagi menjalankan bantuan.

“Sebuah jentera dengan kekuatan seramai tiga anggota dikejarkan ke lokasi sebaik menerima panggilan pengadu.

“Setibanya di rumah berkenaan, kita dapati ular tedung itu sedang berlingkar di satu sudut dan pasukan yang bertugas kemudiannya berjaya memerangkap reptilia berbisa tersebut dengan menggunakan peralatan khas dan tali penjerat kira-kira 3.19 petang tadi,” katanya.

Ular tedung selar dengan berat lima kilogram ditemui dalam rumah mangsa. - Foto ihsan APM BeaufortSource link

admin

No Comments

You must be logged in to post a comment.

Show Buttons
Hide Buttons
%d bloggers like this: